Pikantna zupa z kaszą jaglaną
Składniki na 5 porcji: kasza jaglana 200 g, cebula 40 g, marchew 60 g, ziemniaki 90 g, pietruszka 30 g, seler 40 g, chilli 30 g, czosnek 10 g, pomidory pelati 600 ml, wędzona pierś z kurczaka 120 g, tymianek suszony, szczypta mielonego kminku, sól, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie: Warzywa: marchew, ziemniaki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i obsmażamy w garnku w którym będziemy gotować zupę, dodajemy pozostałe warzywa wraz z chili. Mniej więcej po 5 minutach dodajemy przepłukaną kaszę jaglaną, zalewamy wszystko wodą, dodajemy wino, ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko gotujemy aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy zmiksowane pomidory pelati, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, kminkiem i roztartym w dłoniach tymiankiem. Zupę podajemy z drobno posiekanymi paseczkami wędzonej piersi kurczaka.
Wartość energetyczna 1 porcji: 202 kcal, białko: 17,4 g, tłuszcze: 1,9 g, węglowodany: 34,9 g; błonnik pokarmowy: 6,7 g