Babka orkiszowa
Składniki:
Mąka orkisz typ2000 - 50g
Białka z 4jaj
Odżywka białkowa - 35g
Orzechy nerkowa i laskowe~ 30g
Rodzynki: 40g
Proszek do pieczenia- łyzeczka
Stevia- łyżeczka
jabłko ~150gram
Mleko 0,5% ~50-75ml
5 białej jaj ubijamy na gęstą pianę.
- dodajemy pare kropel aromatu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka słodziku (stevia)
- cynamon
Do ubitych białek jaj dodajemy mieszankę przypraw i słodzików z mąką.
- Mieszając dodajemy mleko ( maks 70ml )
Piekarnik, termoobieg, 180*C ( srodkowa półka ) - ~ 25minut i GOTOWE
Naleśniki białkowe
Składniki:
80 g mąki pełnoziarnistej
1 całe i 7 białek jaj
5 tab. słodzika
5 g proszku do pieczenia
szczypyta soli
Całość miksujemy, smażymy na patelni teflonowej.
Jajecznica z pomidorem i cebulą
2 jajka
1/2 cebuli
1 mały pomidor
zielona cebulka
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Cebulę kroję w kostkę. Zieloną cebulkę drobno siekam.
Pomidora obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i również kroję w kostkę.
Do miseczki wbijam jajka i rozkłocam je widelcem. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i dodaję połowę zielonej cebulki.
Na rozgrzanej patelni podsmażam cebulę.
Po chwili dodaję pomidora.
Jak warzywa zmiekną to wlewam na patelnię masę jajeczną.
Calość mieszam do uzyskania porządanej konsystencji.
Gotową jajecznicę posypuję pozostałą zieloną cebulką.
Chrupiące gofry
50g mąki
1 małe jajko
50ml wody
proszek do pieczenia
słodzik
Całość mieszamy, wylewamy porcje na rozgrzaną gofrownicę. Po kilku minutach gotowe;)
Placek owsiany
Składniki:
Odzywka białkowa
Płatki owsiane góskie ( zalane gorącą wodą z dodatkiem cynamony i kakao narualnego )
Do masy ( płatki owsiane górskie z odżywką, białkami jaj ) dodajemy wcześniej rozpuszczone kakao naturalne ( ~10g)
np. 100g platkow,2 bialka + 1 jajko 5 g proszku do pieczenia
Na małej wysokiej patelni smażymy placka ( może to być inny placek/ naleśnik- któryś z naszych przepisów w albumie )- może być z odrobiną proszku do pieczenia.
Wierzch posypujemy migdałami ( u nas płatki- więcej miejsca zajmują )
Trzy przygotowane w ten sposó placki zmarujemy wcześniej przygotowaną odżywką białkową ( o jak największej gęstości.
Po wysmarowaniu każdej warstwy łączymy je ze sobą w "tort"
wierzch oblewamy karmelem 0kcal
dodajemy konfiturę / owoc