Fit Burgery z kurczaka
Lista składników na 4 porcje:
opakowanie sera mozarella
garść rukoli
pomidor (najlepiej malinowy, śliwkowy itp. – te zwykłe przypominają pomidora już chyba tylko kształtem i kolorem, bo smakiem na pewno nie, na pewno też to zauważyliście)
składniki na marynatę do mięsa według tego przepisu + standardowo curry i trawa cytrynowa (ale nie sugerujcie się mną, najchętniej dodawałabym ją nawet do rosołu)
2 piersi z kurczaka
4 bułki (wybierajcie je zgodnie ze wskazówkami z tekstu „Jak wybrać pieczywo„)
składniki na sos do posmarowania bułki: 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, łyżeczka musztardy, łyżeczka drobno posiekanej (lub startej) cebuli, 1 mały drobno posiekany (lub starty) korniszon, kilka kropli octu jabłkowego (ten sos bardzo dobrze udaje sos do big maca, a ma znacznie lepsze wartości odżywcze i mniej kalorii)
Przygotowanie:
Piersi kroimy wzdłuż na pół. Oliwę mieszamy z ostrą i słodką papryką, solą i rozmarynem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso i pozostawiamy na 20 minut. Bułki kroimy na pół i gladziemy na rozgrzanym ruszcie wnętrzem do dołu. Po chwili odstawiamy bułki i układamy zamarynowane pierśi z kurczaka - grillujemy kilka minut z każdej strony aż mięso się zarumieni. Spody bułek smarujemy musztardą, kładziemy kawałki kurczaka, dodajemy kilka liści szpinaku i kładziemy 2 plasterki mozzarelli. Przykrywamy drugą połówką bułki.
Wartości odżywcze 1 porcji burgera z kurczaka:
Energia: 358,7 kcal
Białko: 32,22 g
Tłuszcze: 16,2 g
Węglowodany: 19,94 g