Sernik na zimno
składniki:
- ser chudy twarogowy
- 10g żelatyny
- słodzik 10 tab.
- aromat cytrynowy
- łyżeczka kako dla smaku
- galaretka z przepisu podanego wcześniej
- 300 ml wody
Rozpuszczamy żelatynę w 100 ml gorącej wody ( z czajnika) i dodajemy słodzik.
Po rozpuszczeniu dodajemy jeszcze 200 ml wody mineralnej niegazowanej, aromat cytrynowy i kostkę twarogu.
Całość blendujemy i wylewamy do naczynia.
Gdy masa już trochę zastygnie, wylewamy na nią galaretkę.
Chowamy do lodówki i zostawiamy na kilka godzin.
Gotowana pierś z indyka
SKŁADNIKI:
1 kg piersi z indyka (zamiennie może być schab bez kości)
2 litry zimnej wody
łyżka musztardy (ja użyłam ostrej)
łyżeczka cukru
łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki soli
łyżka oleju
3 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki ulubionych ziół (ja użyłam mieszanki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią, i dodatkowo dałam pół łyżeczki płatków chili)
Mięso umyć i w całym kawałku przełożyć do garnka, zalać zimną wodą. Do garnka dodać wszystkie przyprawy (sól, cukier, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, oraz dwie łyżki mieszanych ziół, a także musztardę i olej). Wymieszać postawić na ogniu, zagotować i od momentu zagotowania, skręcić gaz i gotować pod przykryciem dokładnie 9 minut na wolnym ogniu. Następnie garnek zdjąć z ognia i odstawić na około 10-12 godzin (najlepiej na noc). Po tym czasie garnek ponownie postawić na ogniu zagotować i gotować (jw.) przez 5 minut. Ponownie zdjąć garnek z ognia i odstawić do wystudzenia. Dopiero po całkowitym wystudzeniu, wyjąć mięso z wody.
Mięso nadaje się do jedzenia na zimno, np. na kanapki, lub do przyrządzania sosu.