Dietetyczny tort czekoladowy
Biszkopt
2 jaja
1 puszka białej fasoli konserwowej
90g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka stevii
2 łyżki kakao
krem
300g naturalnego chudego serka homogenizowanego
1 łyżka stevii
1 płaska łyżka żelatyny
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Fasolę opłukać i zblendować z jajkami. Dodać jogurt, kakao, stevię i proszek dopieczenia. Wylać do formy tortowej (najlepiej silikonowej) i piec około 30-40 minut w 180 stopniach. W międzyczasie warto sprawdzać patyczkiem suchość, bo piece bywają różne.
Po ostudzeniu blat przeciąć wzdłuż, serek wymieszać ze stewią, rozpuszczoną żelatyną lekko juz przestudzoną i ekstraktem. Masę wylać na blat, przykryć 2 częścią i wstawić do lodówki do stężenia.
Ciasto bez dodatku kakao i słodziku może być dobrą bazą do wytrawnych wypieków.
Ptasie mleczko
Składniki:
150 g mleka
100 g serka 0%
100 jogurtu 0%
10 g żelatyny
słodzik
Żelatynę rozpuscić w ciepłym mleku, następnie wymieszać mikserem na pianę. Dodajemy resztę składnikow, mieszamy, wylewamy do formy i zostawiamy w lodówce na min. 5 h.