EatFit

Dietetyczny tort czekoladowy



Biszkopt
2 jaja
1 puszka białej fasoli konserwowej
90g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka stevii
2 łyżki kakao

krem
300g naturalnego chudego serka homogenizowanego
1 łyżka stevii
1 płaska łyżka żelatyny
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Fasolę opłukać i zblendować z jajkami. Dodać jogurt, kakao, stevię i proszek dopieczenia. Wylać do formy tortowej (najlepiej silikonowej) i piec około 30-40 minut w 180 stopniach. W międzyczasie warto sprawdzać patyczkiem suchość, bo piece bywają różne.

Po ostudzeniu blat przeciąć wzdłuż, serek wymieszać ze stewią, rozpuszczoną żelatyną lekko juz przestudzoną i ekstraktem. Masę wylać na blat, przykryć 2 częścią i wstawić do lodówki do stężenia.

Ciasto bez dodatku kakao i słodziku może być dobrą bazą do wytrawnych wypieków.

Dietetyczne ciasto 3-bit bez cukru
 
3-bit
 
 
Składniki:
– 200 g krakersów pełnoziarnistych
– 100 g masła, np. osełka
– 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (np. Winiary z naturalną skrobią)
– 375 ml mleka (np. migdałowego bez cukru)
– 50 g miodu
– 100 g suszonych daktyli
– 75 g tahini (pasty sezamowej)
– 1 puszka mleka kokosowego
– 25 g gorzkiej czekolady (min. 70 % kakao)

Przygotowanie:
Odmierzamy 375 ml mleka do naczynia, a następnie odlewamy 100 ml, w którym rozpuszczamy proszek budyniowy.
Kiedy mleko się zagotuje, wlewamy pozostałą część i gotujemy jeszcze pół minuty, intensywnie mieszając. Potem zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
W formie do pieczenia (moją jest tortownica o średnicy 22,5 cm), na papierze śniadaniowym rozkładamy krakersy przekrojone na pół.
Masło wyjmujemy z lodówki i kiedy zmięknie, ubijamy je na gładki krem. Kolejno dodajemy do masła budyń, który musi być zupełnie przestudzony, bo inaczej masa się zważy. Dodajemy po łyżce i cały czas miksujemy. Kiedy wymieszamy całość, dolewamy do masy miód i znowu miksujemy.
Masę budyniową rozsmarowujemy na wyłożonych krakersach, a potem układamy na masie kolejną warstwę krakersów.

Daktyle zalewamy wrzątkiem, żeby je przykryć i odstawiamy na kilkanaście minut, żeby zmiękły. Kolejno przekładamy tahini do blendera i dodajemy daktyle razem z wodą, w której leżały. Całość dokładnie blendujemy aż uzyskamy kremową konsystencję.
Masę daktylowo-sezamową wykładamy na kolejną warstwę krakersów. Potem na masie układamy ostatnią warstwę krakersów.
Puszkę mleka kokosowego wkładamy na noc do lodówki, odwróconą do góry dnem. Następnego dnia, wyjmujemy tylko stałą część mleka i miksujemy aż uzyskamy konsystencję bitej śmietany. Kolejno wykładamy na ostatnią warstwę krakersów.
Na bitą śmietanę z kokosa ścieramy gorzką czekoladę.
Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, żeby masy zastygły, a krakersy zmiękły.

Jeden kawałek ciast ma około 302 kcal, T: 20 g, W: 24 g, B: 5 g.

Ptasie mleczko

Składniki:

150 g mleka

100 g serka 0%

100 jogurtu 0%

10 g żelatyny

słodzik

Żelatynę rozpuscić w ciepłym mleku, następnie wymieszać mikserem na pianę. Dodajemy resztę składnikow, mieszamy, wylewamy do formy i zostawiamy w lodówce na min. 5 h.

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl